Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Oppussing bad

Oppussing bad

Å gå i gang med oppussing av bad tar tid, og det krever god planlegging. Enten oppussingen skyldes reparasjon av fuktskader, eller du bare ønsker en oppgradering, er det lurt å ha tenkt igjennom hva du krever av oppussingen.

 

Vi gir deg rådene og tipsene for å komme i gang:
 

Gi badet lengre levetid

Et våtrom trenger god og jevnlig vedlikehold for å sikre at rommet har lengst mulig levetid. Dette kan være grunner til å gå i gang med oppussing av ditt bad:

 • Vannslanger bør skiftes ut hvert 10. år. Pass også på at klesfibre og såperester ikke tetter avløpet.
 • Silikon er ferskvare, og må byttes ut ved misfarging eller sprekker.
 • Sjekk at vann fra badekar og dusj ledes til sluket. Vedlikehold disse ved å jevnlig rengjøre med ripefrie skuremidler.
 • Sørg for å holde avløpet i vasken fri for hår- og såperester. Vasken skal også rengjøres jevnlig med ripefrie skuremidler.
 • Pass på at gulvet rundt toalettet er tørt og rent, da oppdager du eventuelle lekkasjer raskt.
   

Unngå fuktskader

Fuktskader er en av de viktigste årsakene til oppudding av baderommet, og kan skyldes flere ting. Eksempler er lekkasjer, konstruksjonsfeil, dårlig ventilasjon, vanndamp samt vasking og tørking av tøy. Unngå fuktskader ved å:

 • Sørg for god ventilasjon. Ha avtrekksluke og luftspalte i døren.
 • Pass på at membranarbeidet er korrekt utført for å fungere som en tilstrekkelig fuktsperre.
 • Velg våtromsplater. Muggsopp trives svært godt på gipsplater.
 • Tørk alltid alt vannsøl etter dusjing, og luft dersom rommet kjennes fuktig.
 • Hold øye med potensielle fuktkilder som vaskemaskin, tørketrommel og dusj.
   

Velg riktig rørlegger

Når man skal gå i gang med oppussing av bad er det viktig å ha rett fagpersonell på plass. Plan- og bygningsloven sier at alt våtroms- og rørleggerarbeid skal utføres av fagkyndige personer.

 • Det kan være lurt å undersøke markedet, for å være sikker på at du finner en godkjent rørlegger til en pris som passer deg.
 • Her kan du søke deg frem til rørleggere i ditt lokalområde. Alle bedrifter i denne søkemotoren er medlem av Rørentrepenørene Norge.
 • Du kan også søke blant anbudstjenester og Google for å finne ut mer informasjon om hver enkelt bedrift.
   

Kontrakt og budsjett

Oppussing av bad kan fort bli en dyr affære. Gode våtromsprodukter og autorisert koster gjerne litt mer, og ofte kan det oppstå uforutsette ting. Det er viktig å huske på at tilbud som virker for gode til å være sanne oftest er det. Tilbud på billige våtromsprodukter er ofte uten montering. Pass på at du vet akkurat hva som inngår i anbudet fra din rørlegger.

Utform en beskrivende kontrakt med rørlegger, slik at du unngår budsjettsprekk ved oppussing av ditt bad. Jo mer detaljert du er i beskrivelsen av oppdraget, desto bedre forutsetning av rørleggeren til å gi riktig prisoverslag.

Som en ekstra sikkerhet kan det være lurt å sette av en sum til uforutsette utgifter i ditt budsjett. En god tommelfingerregel er å sette av 10 % av den planlagte kostnadsrammen du har satt av til oppussing av badet.
 

Velg riktig produkter

Valg av produkter ved oppussing av bad har mye å si for levetiden. Ikke minst har det mye å si når det gjelder trygghet knyttet til vedlikehold, reparasjoner, eller reklamasjon i fremtiden.

Det er derfor viktig at du handler fra seriøse aktører. Skikkelige rørleggere forhandler kun produkter fra seriøse og anerkjente produsenter. Handler du gjennom en rørlegger kan du være trygg på at produktene holder den standarden du trenger.

Produktene du velger til oppussing av ditt bad må også være egnet for bruk i Norge. Norsk vanntrykk skiller seg fra de fleste andre europeiske land, og derfor egner ikke alle produkter seg til norske bad. Sørg for at du får med deg god dokumentasjon på produktene. Husk også at rørlegger kan nekte å montere produkter som ikke har nødvendig dokumentasjon.

Planløsning

Ved oppussing av bad er det lurt å beholde våtrommene i nær tilknytning til hverandre. Velger man å legge rom ved vanntilførsel langt fra hverandre vil man nemlig fordyre prosessen, ettersom rør må ledes lenger og man må bygge tekniske kanaler på flere steder.

Det kan også være lurt å ta hensyn til tidligere plassering av dusj og servant ved oppussing av bad, da endringer av dette til gjøre arbeidet dyrere.
 

Utskiftning av gamle rør

Tekniske installasjoner som røropplegg er ikke ment for å vare evig. Det kan være lurt å bytte disse ut hvert 15-20 år, da faren for vannskade øker betraktelig etter denne tiden. Dersom du velger å først gå i gang med oppussing av bad kan det lønne seg å oppgradere til gjeldende våtromsnorm for membran, våtromsplater, krav til sluk og mansjetter.
 

Oppussing av bad på egenhånd?

Det er flere ting ved oppussing av bad man kan gjøre selv i dag. Men du er selv personlig ansvarlig for at arbeidet er utført i henhold til lovverket.

Dersom du ønsker dokumentasjon på at oppussingen er gjort i forhold til våtromsnormen må du derimot velge fagpersonell til oppussing av ditt bad. 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?