Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Slik unngår du fuktskader

Fuktskader kan oppstå som følge av lekkasjer, konstruksjonsfeil, dårlige ventilasjon, vanndamp og vasking og tørking av tøy. Muggsoppen trives i fuktige omgivelser og kan forårsake helseproblemer.


Her er tips til enkle grep for å minimere risikoen for fukt.

Hvordan ser fukt ut?
Fukt viser seg som skjolder eller mørke flekker i tak, gulv eller på vegger. Røde flekker, spesielt i dusjsonen, og sorte prikker er tegn på soppangrep og skal tas på alvor.

Oppdager du noe av dette, bør du kontakte rørlegger for å undersøke årsaken og få utbedret skaden før problemet sprer seg ytterligere.  Finner du tegn på muggsopp innendørs, skyldes det en fuktkilde. Det hjelper altså ikke å fjerne soppen, dersom ikke fuktkilden også utbedres.

Fukt som følge av konstruksjonsfeil
Dersom yttervegger i boligen ikke er oppført korrekt, kan konstruksjonsfeil føre til fuktproblemer inne i boligen. Fuktskader oppstår ofte i forbindelse med kuldebroer, kaldtvannsrør og andre punkter der fuktighet kondenseres.

Der varm inneluft møter kald uteluft inne i veggen kan det oppstå fuktskader, dersom det ikke er tilstrekkelig isolert. Det samme gjelder dersom det er for dårlig drenering rundt boligen. For å være sikret et godt og varig resultat bør du be en fagkyndig om hjelp til å lokalisere og utbedre skadene.

Hvordan unngå fukt?

 • Ventilasjon
  Mange fuktproblemer kan løses ved å bedre ventilasjonen i boligen.  Sørg for å ha tilstrekkelig antall luftluker og ventiler i boligen, og påse at disse er åpne.
   
 • Membran
  Det er viktig at membranarbeid på gulv og vegger i våtrom er gjort ordentlig slik at ikke damp fra varmtvann fanges i gulv og vegger og blir yngleplass for muggsopp.
   
 • Produktvalg
  Muggsopp trives svært godt på gipsplater. De siste årene har stadig flere baderomsprodusenter lansert ulike typer våtromsplater for å erstatte gipsen. Disse regnes som et sikrere alternativ enn gipsplater
   
 • Tørt baderom
  Tørk opp vann på gulv etter dusjing, og la baderomsdøren stå åpen en liten stund dersom luften føles fuktig. Alle baderom skal ha en kile mellom dør og dørstokk, eventuelt skal det være boret luftehull i døren.

  Både på loftet og rundt pipestokken må du påse at det ikke renner vann. Bak kjøkkenbenk og vask kan det dannes mugg dersom vann får lekke fritt.
   
 • Hold øye med potensielle fuktkilder
  For eksempel badstue, vaskemaskin og tørketrommel, i tillegg til bad og dusjsone. Rom som ligger inntil dusjvegg bør sjekkes nøye for å unngå fuktskader i veggen.

Last ned sjekkliste for å unngå fuktskader her.

Kilder:
Bo bygg og bolig
FBI
Sintef Byggforsk

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?