Vannskade
En vannskade er en av de største årsaken til at det er på tide å pusse opp våtrommet. Sørg derfor for gode rutiner for å unngå fukt- og vannskader på bad og kjøkken.
Både du og rørleggeren kan ta relativt enkle grep for å redusere risikoen for en potensiell vannskade. Her er noen tips fra rørleggeren:
Godt renhold
Jevnlig rengjøring av våtrom sørger for lengre levetid på dine våtromsprodukter. Med godt vedlikehold unngår du også fukt- og vannskade på bad og kjøkken.
Dersom du ikke holder badet rent får du soppvekst, særlig i dusjsonen. Vask dusj, toalett og servant med ripefrie skuremidler. Hold gulvet rent og tørt.
Rens sluket
I både servantløp og i dusjen er det fort gjort at det setter seg hår og såperester. Tette sluk hindrer vannet i å renne fritt og fører til vannskade. Ved tette sluk bør du velge en avløpsåpner som du får kjøpt hos rørleggeren.
Pass på å rense vannlåseren jevnlig. Når sluket står ubrukt i lange perioder, som for eksempel i ferien, kan smuss og fett stivne og lage tette sluk på badet. Husk også at silikon er ferskvare. Ved misfarging eller sprekker er det viktig å legge nytt, ellers risikerer du vannskade.
Slå av maskiner når du er borte
Vaskemaskin og oppvaskmaskin bør aldri stå på når det ikke er noen hjemme. Det kan potensielt skape en vannskade, men utgjør også en reell brannfare.
Videre er det lurt å stenge av vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk eller du er på ferie. Risikoen er faktisk større for å komme hjem til en vannskade etter ferien, enn det er å komme hjem til innbrudd.
Monter vannstoppventil
Et annet tips for å forhindre vannskade er å sørge for at utstyr som krever tilkobling av vann har en automatisk vannstoppventil montert. Dette gjelder blant annet kaffemaskiner og side-by-side kjøleskap.
En vannstoppventil er en automatisk stoppekran som stenger vanntilførselen når den får signal om fukt eller lekkasjer. Såkalte vannfølere registrerer vann- eller fuktforekomst, og sender beskjeden videre til vannstoppventilen om å stenge vanntilførselen.
I dag er det faktisk påbudt med vannstoppventil ved alle nymonteringer av vannførende utstyr i rom uten sluk.
Hold orden i servantskapet
Pass på å holde skapene under kjøkkenvasken ryddig. Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet borti, og disse kan fort bli en potensiell risiko for vannskade.
I tillegg er avløpsrørene under vasken laget av plast, og vil utvide og trekke seg sammen ved vekselvis bruk av varmt og kaldt vann. Unngå vannskade ved å sjekke disse rørene jevnlig, og se om det er behov for å etterstramme mutterne på skjøtene.
Rør-rør-system
Et rør-i-rør-system består av et indre og et ytre rør, samt et fordelerskap. Vannet renner i det indre røret, med rør nummer to som ekstra beskyttelse. Dersom det indre røret blir skadet, vil det ytre røret fange opp lekkasjevannet og man unngår slik vannskade.
I fordelerskapet er rørene til alle boligens tappesteder samlet. Sjekk dette skapet jevnlig for å forhindre en usynlig vannskade. Disse vil nemlig føre vannet hit. Oppdager du vann skal du straks stenge ventilene i skapet, og kontakte en rørlegger som kan lokalisere skaden og forhindre videre vannskade.
Bytt ut vannslanger
Du kan også unngå en eventuell vannskade ved å bytte ut vannslangene til maskinene dine hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning.
Forbered deg til vinteren
Frost fører til mange sprukne rør og vannlekkasjer. Det er viktig å bruke egne kraner for utendørs bruk. Disse vil nemlig være frostfri ved rett montering og bruk. Velger du en kran med god frostsikring, vil slangen og kranen tømme ut alt vann som er i veggen og du unngår vannskade.
Husk likevel å skru hagekrana fra utvendig vannkran når det begynner å nærme seg vinter. Da unngår du at vannrester blir liggende i slangen å fryse. En annen ting mange kanskje glemmer er å rense takrenner for løv og kvister. Dette kan også være en potensiell fare for vannskade du lett kan unngå.