Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde - trekke nye rør

Kjøpe bolig : hvordan bygge en to-roms om til en tre-roms

Sjekkliste for deg som vil flytte kjøkkenet

Mange jakter to-roms leiligheter med tanke på å gjøre kjøkkenet om til et ekstra soverom. Det kan være en svært lønnsom investering, men vær oppmerksom på hvilke forhold som bør ligge til rette.


Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge gir gode visningsråd for dem som jakter et ekstra soverom. Først og fremst gjelder det å være bevisst plassering av røropplegget.
 - Slipper man å gjøre store endringer på røropplegget, vil det være kostnadsbesparende, sier Nielsen. Han minner også om at det stilles krav til et godkjent soverom. Blant annet må et soverom ha et vindu som slipper inn tilstrekkelig dagslys. Dette er selvfølgelig spesielt viktig dersom planen er å selge leiligheten videre på et senere tidspunkt som treroms istedenfor toroms.
- Vær også klar over at det kan være problematisk å flytte eventuell ventilasjon, dersom kjøkkenet skal bygges opp et annet sted i leiligheten. Rådfør deg alltid med fagkyndig som kan vurdere konsekvensene av ny planløsning, før du starter å rive vegger og utstyr, sier Nielsen.

Gode råd for flytting av kjøkken

  • Nytt kjøkkenet bør plasseres i nærheten av eksisterende røropplegg, for eksempel på baksiden av det gamle kjøkkenet eller i nærheten av badet. Sjekk plantegningen nøye og diskuter med fagperson før visning dersom du kjøper med tanke på å bygge om.
  • Å koble på vann og avløp fra annen del av leiligheten kan bli kostbart og komplisert, men en rørlegger kan gi deg et røft prisoverslag basert på tegninger i prospektet. Kanskje lønner det seg likevel i et presset boligmarked.
  • Sjekk om du trenger godkjenning fra sameiet eller borettslaget for å flytte kjøkkenet.
  • Hvis du bryter et brannskille når du legger nye rør, må du søke om tillatelse.

Vurderer du en relativt kostbar ombygging kan det være verdt å ta med i vurderingen om du også kan gjøre andre verdiøkende tiltak parallelt. Må du likevel ta opp gulvet, kan det være en ide å benytte anledningen til å legge gulvvarme uten for store ekstrakostnader.  

Les mer om boligkjøp
Dette ville rørleggeren sett etter på visning
Sjekkliste: dette må du sjekke på visning / bad, vaskerom, kjeller, våtrom
Video: Bli med rørleggeren på visning

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?