Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Bad på visning
• Undersøk om rørleggeren som har pusset opp eller etablert badet kan dokumentere sin kompetanse. Gjerne i form av et våtromsertifikat.

Slik sjekker du bad på visning

Ved kjøp av bolig er det viktig å etterspørre dokumentasjon av arbeid som er gjort på badet. Her får du noen tips om hva dokumentasjonen bør inneholde - og hva du bør gjøre i de tilfeller hvor informasjonen er mangelfull. For å unngå dyre overraskelser er det viktig å undersøke bad og andre våtrom grundig før du legger inn bud.


Badet er det rommet som oftest fører til tvister i forbindelse med kjøp og salg av bolig.
Siden 1.1.2015 gjelder en ny standard ved salg av bolig, NS 3600. Et av elementene er at boligen skal få karakter på alt fra vedlikehold og standard til elektrisk anlegg og baderom.

Be om dokumentasjon

 • Be om DDV-instruks. Har man ikke dokumentasjon på at arbeidet på badet er håndverksmessig utført, vil ikke boligen ha full score på tilstandsrapporten.
 • Undersøk om rørleggeren som har pusset opp eller etablert badet kan dokumentere sin kompetanse. Gjerne i form av et våtromsertifikat.
 • Dokumentasjonen bør opplyse om hvilke systemer og produkter som er brukt og installert. Og om det følger med en vedlikeholdsinstruks. Det er viktig med vedlikehold av våtrommet slik at det holder seg i den stand det skal være.

Dette bør du sjekke på visning:

 • Lukt
  Dårlig lukt kan være et tegn på at noe er galt. Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader. Manglende rensing av sluk kan også føre til ubehagelig lukt. Dersom sluket ikke er renset til visning bør du stille spørsmål ved selgers vedlikeholdsrutiner.
   
 • Fukt
  Se etter fuktmerker rundt avtrekk og i taket over dusjen. Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er et dårlig tegn. Dette gjelder også på silikon. Silikon er ferskvare som må byttes i løpet av badets levetid. Røde merker i hjørner, spesielt i dusjsone, er et tegn på tidlig soppangrep.
 • Ventilasjon
  Alle bad skal ha tilstrekkelig ventilasjon. Dette innebærer avtrekksluke, eller mekanisk vifte, og lufting under eller i døren.
   
 • Dusjkabinett eller dusjhjørne
  Dersom det har vært dusjet rett på flisene er vannskaderisikoen høy. Fliser er ikke vanntette, og slik bruk krever at membranarbeid er utført til punkt og prikke. Har flisefugene tynne sprekker? Løse fliser? Ta høyde for at badet må pusses opp i nær fremtid. Hvis det er montert dusjkabinett, spør hvorfor. Årsaken kan være gamle fuktskader i veggene, dersom det har vært dusjet rett på flisene tidligere.
   
 • Badekar
  Spør hvor lenge det har vært montert og titt gjerne på gulvet under karet etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker. Er badekaret murt inn må du sjekke at det finnes en inpeksjonsluke slik at du kan holde øye med eventuelt vannsøl som ikke blir ledet til sluk.
   
 • Sluk
  Det skal være tilstrekkelig fall på gulv til sluk. Spyl vann på gulvet og se om det renner ned i sluket eller blir liggende. Se etter hjelpesluk dersom du skal ha vaskemaskin på badet. Undersøk at overgangen mellom membran og sluk er tett, spør om det er brukt klemring.

Les mer om sluk her.

 • Toalett
  Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. Dersom denne er montert bak membranen, kan det være risiko for vannskader. Eventuelt lekkasjevann vil da bli liggende skjult i veggen og kan gjøre stor skade. Dersom sisternen er montert i en boks utenpå veggen er du tryggere. Da vil lekkasjevannet kun kunne gjøre skade i denne og ikke innover i veggen. I bad bygget etter 2010 skal det være skåret ut en liten spalte helt nede ved gulvet som slipper lekkasjevann ut så du oppdager skaden.
   
 • Tapet, panel eller fliser
  Bad med gulvbelegg, baderomsplater eller veggvinyl regnes som forholdsvis sikre. Belegget fungerer som en membran og det skal mye til for at vann skal trenge gjennom. Dersom baderommet er flislagt er det viktig at både det synlige og usynlige arbeidet er gjort skikkelig. Det hjelper lite med pene fliser, dersom fugene har sprekker og membranen er smurt for tynt eller tykt på. Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger. Det kan være lurt å høre med selger hvor flisene er kjøpt og om det finnes reservefliser.

Du må beregne oppussing i løpet av få år på et bad som er 15-20 år gammelt. Dette gjelder spesielt bad hvor det har vært dusjet rett på flisene.

Dette bør du sjekke ekstra nøye hvis badet er nyoppusset
Dersom megleren lokker med nyoppusset bad bør du i tillegg sjekke dette:

 • Rørfordelingsskap
  Er badet nyoppusset med skjult røropplegg skal det finnes et rørfordelingsskap. Kikk inni skapet. Det skal se ryddig og skikkelig ut. Skapet skal dessuten være drenert i et rom med sluk. Skapet skal sikre at lekkasje på rørsystemet oppdages raskt.
   
 • Sluket bør fremstå ryddig
  Det er nettopp i overgangen mellom sluk og membran eller i mangel av en skikkelig overgang at de fleste store lekkasjeskadene oppstår. Om sluket ser gammelt og dårlig vedlikeholdt ut er det et dårlig tegn. Da er sannsynligheten stor for at oppussingen er av mer kosmetisk art.
   
 • Nye fliser over gamle
  Flis på flis trenger ikke nødvendigvis være noen dårlig løsning. Men et gammelt bad blir ikke nyoppusset av at nye fliser er lagt på gamle. Er det flis på flis, spør om underlaget er nytt.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?