Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Lekre sluk

Designsluk på badet

God planlegging er viktig når du skal bygge nytt bad. Og det er ikke bare fliser, varmtvannsbereder og armaturer du skal tenke på. Vær bevisst hvilken type sluk du velger til badet ditt, mulighetene er mange. Og husk et moderne, praktisk designsluk synes godt og signaliserer at badet er nytt og moderne.


- Det er lurt å bestemme seg for sluktype og hvordan avløpet skal være allerede i planleggingsfasen av badet. Det har konsekvenser blant annet for hvor avløpsrøret skal plasseres, sier talsperson for Skikkeligrørlegger.no, Ben Schreier.

Bytt gamle sluk på badet
Du bør bytte sluk hvis det er risiko for lekkasjer i golv, i alle fall de som er eldre enn 30 år. Dette er fordi det stilles strenge krav til tettheten i overgang mellom membran og sluk. Det er rørleggerens ansvar å påse at sluket monteres etter gjeldende forskrifter og veiledninger, mens flisleggeren besørger tetting mot membran. Tradisjonelle sluk på bad skal blant annet legges minst 30 cm fra vegg, i tillegg til at hele sluket skal være tilgjengelig for rensing og lette å åpne. Moderne designsluk legges også inn mot vegg eller hjørne.

Sikre godt fall på badet
Husk å velge flisstørrelse og fallplan i forkant av at sluk- og avløpssystemet fastmontertes slik at rennene kommer på laveste punkt og vannet fra alle steder i rommet har fri tilgang til avløpet.

- Det skal være nok fall til sluket der det er behov for å føre vann. Dette gjelder både i dusjen og i tilknytning til vaskemaskin eller tørketrommel. Både TEK 10 og Våtromsnormen beskriver fallreglene som gjelder. Sluket skal være på laveste punktet, så rørlegger må lage en fallplan som sikrer avrenning på sluket fra alle steder i rommet uten kanter, lister eller annet som hindrer vannsøl på gulvet å nå sluket, sier Schreier. Han understreker at det er lurt å samarbeide med både flislegger og rørlegger for å sikre best mulig resultat.

Kombinasjonen fall og store fliser kan gi problemer i dusjsonen, men da kan man f.eks. bruke små fliser eller mosaikk i dette området. Eller en moderne slukrenne.

Toppristen er det som synes av sluksystemet, og en lekker designrist koster lite ekstra. Leverandørene kan tilby mange tiltalende utseende og mønster. Man kan få rister med skrift, farger eller mønster på.

Hva du må vite før du installerer ny sluk

Her kan du se eksempler på lekre designsluker.
 

 

Mer om oppussing av bad og kjøkken

Oppussingstips og vedlikehold

Oppussing av bad eller vaskerom - Dette bør du tenke på 

Bygge nytt bad eller vaskerom? Sjekkliste

Slik får du riktig sluk på badet

Oppussing og vedlikehold av kjøkken 

Slik velger du riktig rørlegger.

Se alle artikler om oppussing og vedlikehold av bad og vaskerom. 

 

Inspirasjon og innredning

Baderomsinnredning

Dusj og dusjløsninger for fremtiden 

Et vaskerom med stil

Berøringsfritt blandebatteri og armatur 

 

 

 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?