Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Vannskade
Foto: sxc.hu

Når vannskaden allerede har skjedd

Hvordan reparere vannskader?

Hva gjør du når vannskaden er et faktum? Daglig opplever mange norske familier så store vannskader at de kontakter forsikringsselskapet. I gjennomsnitt vil alle boliger oppleve en vannskade hvert 20. år. Eldre installasjoner er mer utsatt enn nye. Rask og korrekt behandling reduserer omfanget, kostnadene og følgeskadene av en vannskade. Her får du noen gode råd.


Kommer du hjem til en vannskade, bør du straks sette i gang følgende tiltak:

Steng hovedstoppekranen i boligen
Dersom vannet fortsatt renner i strie strømmer - steng hovedstoppekranen. Pass på at alle beboere vet hvor stoppekranen er plassert.

Ring nærmeste brannstasjon eller ditt forsikringsselskap
Den raskeste hjelpen får du hos brannstasjonen. Brannvesenet har den beste beredskapen, og i de store byene finnes en egen spesialenhet som rykker ut ved vannskader (RVR).
     
Ringer du forsikringsselskapet, vil de ordne kontakt med skadebegrensningsfirma eller rørlegger, alternativt gi råd om hvem du skal ringe. Forsikringsselskap skal uansett kontaktes så tidlig som mulig. Du kan selvsagt også ringe rørleggeren selv.

Berg løsøre
Start straks arbeidet med å berge verdifulle eiendeler til tørre lokaler. Flytt unna viktige papirer, teknisk utstyr, bilder, bøker etc.

Tørk opp vannet
Start selv arbeidet med å få bort vannet. Bruk det du har for hånden til å få vannet til sluk. Jo lenger vannet blir liggende, jo større blir skadene. Når brannvesenet eller skadebegrensningfirmaet kommer, har de profesjonelt utstyr til å suge opp vann. De sikrer verdier, møbler og inventar, oppretter provisorisk strømforsyning, og etablerer avfukting / ventilasjon.

Hva gjør forsikringsselskapet?
Etter at skaden er meldt til selskapet, vil du motta skadeskjema som du fyller ut og returnerer. Skadebehandleren styrer opprydningen og erstatningsoppgjøret. Forsikringsselskapet engasjerer en takstmann som besiktiger skaden og skriver skaderapport. Forsikringsselskapet engasjerer et skadebegrensningsfirma som setter i gang tørking, alternativt utskifting av materialer. Firmaet er ikke nødvendigvis det samme som utførte den første opprydningen. 
  

Les mer om vannskader

Slik unngår du fuktskader 

Slik forebygger du vannskader.

Se flere artikler om vannskader 

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?