Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Solfangere

Solfangere - bruk sola som miljøvennlig oppvarming

La sola varme opp din bolig.

Solvarme
Ny teknologi kan fange varmen fra sola og gjøre denne om til oppvarming av bolig og tappevann. Solvarme er 100% miljøvennlig og kan kombineres med for eksempel varmepumpe eller biobrensel.

Solfangere plassert på tak er kanskje den enkleste måten å ta i bruk solenergi til oppvarming av hus og vann. Aktive solfangere er oppvarmingssystemer som omdanner energiinnstrålingen fra solen til ren varmeenergi. Det finnes i hovedsak to typer solfangere som passer til boliger i Norge: Plane solfangere og vakuumrør. Den første har tradisjonelt sett blitt mest brukt i boliger. Begge typer solfangere varmer opp vann som kan brukes til oppvarming av boarealer eller tappevann.

To typer solfangere

Plane solfangere er mørke glassflater med vann som sirkulerer. De plasseres på tak og ellers hvor sola treffer godt. Solenergien varmer opp vannet i glassflatene. Dette varmtvannet overføres så til boligen.
Plane solfangere er effektive, robuste og enkle å montere. Kontakt en skikkelig rørlegger for hjelp til å kartlegge ditt behov.

Vakuumsolfangere er glassaktige rør festet til et panel. De inneholder en spesiell solarvæske (en type glykol) som tåler fra + 130 grader til – 30 grader.  Væsken varmes opp av sola. Når temperaturen øker vil trykket øke, og kokepunktet blir høyere. Det er viktig at solarvæsken ikke fordamper, men beholder sin flytende form.

Vakuumsolfangerne er mer effektive enn de plane solfangerne, og produserer mer varme under dårligere solforhold. Fasongen på disse gjør de mindre avhengig av optimal plassering for å utnytte solstrålene.
Vakuumsolfangere er mindre holdbare enn platesolfangerne, men det er enkelt å skifte ut ødelagte rør.

Ta hensyn til nordisk klima
Siden det ikke er nok sol i Norge til at solfangerne kan dekke en boligs energibehov gjennom et helt år, bør disse kombineres med andre varmekilder - for eksempel biobrensel eller en varmepumpe.

Les mer om hvordan solfangere fungerer hos CTC Ferrofil.

Fordeler og ulemper med solfangere.

 

Mer om varmepumper og vannbåren varme

Hvilken varmepumpe skal du velge? Les en sammenligning av de ulike typene her.

Hvordan virker en varmpeumpe?

Vannbåren gulvvarme, veggvarme og radiatorer

Fjernvarme

Biobrensel

Andre spørsmål om vannbåren varme? Les vår artikkelsamling.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?