Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Riktig varmepumpe

Slik velger du riktig varmepumpe

Tre typer varmepumpe å velg mellom

Det er tre hovedtyper varmepumper på markedet i dag. Luft til luft-varmepumpe, luft til vann-varmepumpe, og vann til vann -varmepumpe.

 

Hvilken varmepumpe som er riktig avhenger av hva slags oppvarming du bruker i dag

Kontakt en rørleggerbedrift som har erfaring med miljøvennlig oppvarming for å finne den beste løsningen for din bolig. Les mer om energikilder her.

Luft til luft-varmepumpe
Dette er det vanligste systemet for varmepumper i Norge i dag. Disse pumpene henter varme fra uteluften helt ned til minus 20°C  og sprer den i boligen ved hjelp av en vifte. En luft til luft-varmepumpe fungerer best ved ikke altfor kalde temperaturer.  Luft/luft-varmepumper kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus, og er mest effektiv i boliger med åpen romløsning. Varmepumpen har en beregnet levetid på 10-15 år.

Fordeler og ulemper med luft til luft-varmepumper.

Luft til vann-varmepumpe
En Luft/vann-varmepumpe henter energien fra luften ute og avgir varme via vannbåren gulvvarme, radiatorer eller konvektorer. Enkelte modeller kan også dekke deler av behovet for tappevann. Med disse varmepumpene får du igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører. Men jo kaldere temperaturen er ute, desto mindre varme får du igjen. Luft/vann-varmepumpene har en levetid på rundt 15 år.

Fordeler og ulemper med luft til vann-varmepumper.

Vann til vann-varmepumpe
En vann/vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann og avgir varme i et vannbårent system i bygningen (vannbåren gulvvarme, radiatorer, konvektorer og eventuelt tappevann). Vann/vann-varmepumper er den klart beste teknologien for energisparing, du får igjen 3 til 4 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men det er også den dyreste varmepumpen i forhold til investeringskostnader. Derfor egner de seg best til større eneboliger. En vann/vann-varmepumpe har en levetid på 20-25 år. Denne typen varmepumpe kan bruke bergvarme, jordvarme og sjøvarme som varmekilder.  

Fordeler og ulemper med vann til vann-varmepumper.

 

Mer om varmepumper og vannbåren varme

Hvilken varmepumpe skal du velge? Les en sammenligning av de ulike typene her.

Flere spørsmål? Bestill Den store varmepumpeboken her, helt gratis!

Kilde: www.varmepumpeinfo.no. Du finner mer informasjon om varmepumper på disse sidene.

 

Andre spørsmål om vannbåren varme? Les vår artikkelsamling.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?