Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

  • Hjem -
  • Nyheter -
  • Slik velger du riktig belysning på badet
Baderomstak med spotter

Slik velger du riktig belysning på badet

Det er andre krav til belysning på våtrom, sammenlignet med resten av boligen.


Her er rørleggermester Christopher Skogstad Messiha ved Sandvika Rørleggerbedrift, og produktdesigner hos Expo Nova, Helle Berg Olsen sine tips til hva du bør tenke på når du velger belysning.

* Du kan i prinsippet kjøpe lampene hvor du vil, men det er noen begrensninger som er lurt å avklare med elektriker i forkant: Det er krav til ulik beskyttelse mot vann ut ifra hvor lampen skal stå. Dette kalles IP-grad, og elektrikeren kan hjelpe deg med å avklare at denne IP-graden er riktig.

* Hvilke behov har husholdningen? Ta hensyn til om badet skal benyttes som et velværeområde, eller om det er storfamilien som skal dele på plassen. Spa-belysning er gjerne mer dempet, enn belysningen du trenger til bleieskift og lusekur.

* Hvor stort er badet? Større bad kan gjerne deles inn i ulike soner.

* Hvis du har badekar vil du kanskje ha muligheten til å ligge i karet og lese, og plassering av lys bør planlegges i forhold til dette.

* Det viktigste området på badet er som regel sonen med vaskeservant og speil. Her er det viktig med godt og nok lys, samt at fargegjengivelse på lyskilden må være riktig for at de som ser seg i speilet får en så naturlig hudfarge som mulig.

* Unngå gjerne downlights ved speil, da de ofte gir for konsentrert og skarpt lys. Den vanligste feilen er å montere disse for langt vekk fra speil slik at brukeren får spotten rett i hodet og ser seg selv med store skygger i øyehulen, under nesen og under haken, eller har lyset bak seg slik at hele ansiktet blir mørkt.

* På resten av badet kan du gjerne bruke downlights for kontraster og rette spottene mot gjenstander, møbler eller detaljer som brukeren ønsker å fremheve.

* Sørg for at du kan dimme de fleste armaturene og styre lys ved speil for seg. På den måten kan du slå av det sterke lyset over vask og dempe downlightene for å få et mer behagelig lys ved for eksempel starten på dagen eller om du ønsker tid for seg selv i badekaret.

* Med fornyet Led-teknologi er det flere produsenter som har byttet ut halogen med LED i armaturene sine. Dette gjelder først og fremst for innfelte takspotter.

* Led kommer også som strips, og kan bestilles på mål og monteres skjult rundt speil, til hyllebelysning, eller under veggene på badekar for å få diffus og indirekte belysning. Med Led-stripsene får du mulighet til å montere lys der hvor det ellers har vært for liten plass. En smal lysstripe kan fremheve en lengde eller høyde på en flate, og få frem detaljer i innredningen som tidligere ikke var mulig.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?