Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Bilde av hund på oppvarmet gulv

Oppvarming av bolig

Å ha flere alternativer å velge mellom, er et av rådene når det kommer til oppvarming av bolig. Fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli H. Heyerdahl Eide, mener det er lurt å tenke langsiktig når det gjelder valg av oppvarmingsløsning til boligen.


Du trenger ikke velge bare én oppvarmingsløsning til boligen din. Ved å kombinere flere ulike oppvarmingskilder, kan du til enhver tid velge behagelig og rimelig oppvarming. 

– Med panelovner og varmekabler i gulv har du varmeløsninger som er enkle å regulere og som koster mindre å installere enn vannbårne systemer. Men da er du samtidig bundet til elektrisk oppvarming, sier fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli H. Heyerdahl Eide.

Tilrettelegg for frihet
Å tilrettelegge for vannbåren varme er en investering som gir flere fordeler. Både av hensyn til komfort og miljø og på sikt også fyringskostnadene.
– Vannbåren varme koster mer ved installering. Men en mulighet er å legge rør i gulvet når du bygger nytt eller pusser opp eldre bolig. Så kan du heller koble på varme­pumpe som varmekilde etterpå, om økonomien blir bedre og du vil spare strøm, sier Heyerdahl Eide.

Det er lurt å legge rørene tett, da kan du kjøre anlegget med lavtemperert vann, og oppvarmingen blir rimelig og behagelig.

Fagsjefen poengterer at det er viktig å forsikre seg om at fagfolkene vet hva de driver med.

– Det er ikke alle som kan bygge varmeanlegg, be derfor om referanser som viser at rørleggeren har gjort tilsvarende prosjekter tidligere, sier Heyerdahl Eide.

Gode støtteordninger fra ENOVA
Det er særlig store boliger som får mye igjen ved å velge vannbåren varme. Ifølge beregninger fra det statlige selskapet ENOVA koster det ca 200 kr per m2 å installere vannbåren varme. I en leilighet på 70m2 ville merkostnaden for å få et fleksibelt miljøvennlig system være 14 000 kr, så i et større perspektiv er det ikke snakk om stor investering.

ENOVA har gode tilskuddsordninger både til energimåling, installasjon av varmepumpe, energibrønn og energirådgivning. 

– Støtten fra ENOVA er innført for å øke tilfanget av private miljøtiltak, sier Heyerdahl Eide.

Mange muligheter
Det finnes ulike varianter av vannbåren varme, men den aller mest kjent er nok gulvvarme. Da legges bøyelige rør i plast ned i gulvet, hvorpå varmekilde kobles på og pumper vann inn i rørene. Levetiden på gulvvarmerørene er bortimot uendelig.

Radiatorer er et annet godt alternativ som eksisterer i mange boliger, og som også kan brukes til varmepumper og andre energikilder.

I dag fyres radiatorene gjerne opp med fyringsolje, men ettersom fyring med fossilt brensel blir ulovlig fra 2020, er det stadig flere som bytter ut fyren med vannbasert varmepumpe.

For mange kan det oppleves kostbart å installere både rør for vannbåren varme og varmepumpe. Det er fullt mulig å velge vannbåren varme med elektrisk oppvarming. Da er det et alternativ å legge gulvvarmerør i alle våtrom og andre rom med fliser. Rørleggeren kan koble disse rørene til en el-kassett, slik at en får oppvarming av gulv, uten store ekstrainvesteringer.

- Med denne løsningen får du samme strøm­regning som om du hadde hatt varmekabler, men du har mulighet til å installere varmepumpe eller annen energikilde når du en gang i fremtiden ønsker det, sier Heyerdahl Eide.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?