Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Biobrensel - oppvarmingsmuligheter

Biobrensel er en fornybar energikilde som er basert på levende organismer. Her er noen oppvarmingsmuligheter med biobrensel.

    
Pelletskamin

Pelletskaminer ser ut som tradisjonelle vedovner og avgir tilsvarende mengde varme. En pelletskamin kan tilsvare fire til åtte panelovner, og er tilstrekkelig til å varme opp store oppholdsrom.
    
Moderne pelletskaminer tennes og slukkes automatisk av en romtermostat, og en vifte sirkulerer varmen i rommet. Kaminen utnytter opp mot 95 prosent av energien i brenselet, og gir lite aske og betydelig lavere partikkelutslipp enn selv de mest moderne vedovnene.

Vedovn
Vedfyring er svært klimavennlig. Fordi trevirket du brenner allerede har bundet CO2, øker vedfyring CO2-konsentrasjonen i atmosfæren minimalt. Har du tilgang på ved, vil dette være et svært rimelig alternativ. Men – eldre vedovner eller peisinnssatser bør byttes ut med rentbrennende ovner.

Moderne vedovner har lave partikkelutslipp, dette påvirker både inne- og uteluften der du bor. Disse ovnene er også langt mer energieffektive enn gamle ovner, og kan utnytte over 80 prosent av energien i brenselet.

Pelletskjel / vedkjel / fliskjel
En pelletskjel fungerer nesten på samme måte som et oljefyringsanlegg. Varme produseres ved forbrenning av trepellets, som produserer varmt vann i en kjele. Vannet distribueres i boligen gjennom en lukket rørkrets, og avgir varme i radiatorer eller som gulvvarme – altså vannbåren varme. Pelletskjelen kan dekke behovet for både oppvarming av rom og tappevann, som utgjør rundt 70 prosent av boligens totale energibruk.

I dag finnes det pelletskjeler med automatisk start- og stoppfunksjoner, automatisk feiing av røykrør og automatisk askeuttak. Disse kjelene gir komfortabel fyring, og medfører tilnærmet like lite arbeid som fyring med olje eller gass. Anlegg for pelletskjel, inkludert installasjon koster omkring 100.000 - 170.000 kroner avhenging av rør- og annet installasjonsarbeid.

Vedkjel og fliskjel fungerer etter samme prinsipp.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?