Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

Illustrasjonsbilde Riktig sluk?

Verdt å vite når du velger sluk

Mens det klassiske runde sluket med hullrist har vært en av de vanligste løsningene i lang tid, introduseres stadig nye løsninger til markedet. Du har mange muligheter når du skal velge sluk til badet. Her er rørleggerens tips til hva du bør vite om sluk.


Snakk med fagfolk

  • Sluk og membran står høyt oppe på listen over oppgaver du bør overlate til fagfolk.
  • Ifølge kravene i Teknisk forskrift skal det være sluk i våtrom, det vil si alle bad, dusjrom og vaskerom. Det er også krav om at det er godt fall mot slukene, slik at vannet raskt ledes bort fra gulvet.
  • Det bør være enkelt å komme til for å rense sluket. Hele sluket skal være synlig. Det betyr for eksempel at det ikke skal være murt en flisekant over deler av sluket slik at det ikke kan åpnes.
  • Husk å velge flisstørrelse og fallplan i forkant av at sluk- og avløpssystemet fastmontertes slik at rennene kommer på laveste punkt og vannet fra alle steder i rommet har fri tilgang til avløpet.

Valg av sluk

  • Det er lurt å bestemme seg for sluktype og hvordan avløpet skal være allerede i planleggingsfasen av badet. Det har konsekvenser blant annet for hvor avløpsrøret skal plasseres.
  • Det har den siste tiden kommet stadig nye sluk på markedet, det finnes mange ulike design å velge mellom. Noen er avlange og smale, andre er trekantede og til bruk i hjørner. Det har også kommet sluk til montering i vegg.
  • Toppristen er det som synes av sluksystemet, og en lekker designrist koster lite ekstra. Leverandørene kan tilby mange tiltalende utseende og mønster. Man kan få rister med skrift, farger eller mønster på.

Sluk på gammelt bad

  • Du bør bytte sluk hvis det er risiko for lekkasjer i gulv, og uansett om badet er over 30 år gammelt.  Dette er fordi det stilles strenge krav til tettheten i overgang mellom membran og sluk.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?