Verktøylinje

Del på:

Søk

Du er her:

ill.bilde nybygg modulbad

Bad med store begrensninger

Vurderer du leilighet i nybygg bør du lære deg begrepet modulbad først som sist. Utbyggere er flinke til å fremheve fordelene ved en helt ny bolig. Flatene er nye, det finnes ikke spikerhull og veggene kan leveres med fargene du liker best. Det tekniske er nytt. Men hva når du etter noen år finner ut at du gjerne vil flytte dusjen? Eller installere et badekar? Det er ofte lettere sagt enn gjort.

 

Mange vet ikke at utbyggere i dag gjerne velger såkalte modulbad når nye leilighetskompleks skal bygges. Da kan begrensningene være flere enn mulighetene. Det er det greit å være klar over.

En våtromskabin eller et modulbad er et prefabrikert bad med tak, vegger og gulv med utstyr som leveres som en bygningsmodul. Hele badet settes tilnærmet ferdig inn i bygget. Man kan gjerne sammenligne det med en legokloss, eller en container. Rørlegger kobler til vann og avløp på utsiden av kabinen på byggeplass.

-Det trenger ikke være noe i veien med et modulbad, men vær klar over at løsningen er låst. Den senere tiden er det også avdekket at modulbad til store prosjekter har vært levert med betydelige mangler som har skapt store lekkasjeproblemer. Kabinbadene er forholdvis nye på markedet. Etter mange henvendelser er vårt inntrykk at mange ikke vet hva de kjøper, sier fagsjef for sanitærteknikk Are Skaar Nielsen hos Rørentreprenørene Norge.

Dette bør du vite om modulbad/våtromskabiner

· Individuelle tilpasninger av våtromskabiner er vanskelig uten at tetthet og kvalitet som ligger til grunn for godkjennelsen forringes. Det lar seg knapt gjøre å bygge om eller endre våtromskabiner

· Modulbad er ikke egnet for oppussing. Montert utstyr kan erstattes med nytt, men plasseringen må være den samme. Ønsker man å skifte flis, anbefales det å legge flis på flis, for ikke å ødelegge bakenforliggende konstruksjoner/ tetsjikt. Enkelte moduler har for øvrig begrenset mulighet for skifte av utstyr.

· Du kan ikke endre romløsning og flytte badet.

· Sammenlignet med et plassbygd bad, er en våtromskabin vesentlig rimeligere og reduserer byggekostnaden for boligen tilsvarende. Mange kabiner produseres i lavkost land. Om badet er prefabrikert bør det reflekteres i boligprisen. Sjekk takst og prospekt for beskrivelse av løsningen som er valgt.

· Er du i en visningsleilighet som har plassbygget bad og ønsker dette i din leilighet? Spesifiser dette i kontrakten, og sjekk at det i beskrivelse av badet og løsninger generelt ikke er benyttet ordlyd som eller lignende i prospekt og kontrakt. Denne typen ordlyd kan gi utbygger stor frihet i leveransen.

· Det finnes eksempler på at utbyggere har valgt plassbygget bad i byggetrinn 1 der de har visningsleiligheter for siden å skifte ut med modulenheter i byggetrinn 2 og 3. Derfor er det viktig å lese kontraktsforslaget nøye. Dette gjelder ikke bare bad, men også annet som for eksempel kjøkkeninnredning, type garderober og belysning.

Finn en skikkelig rørlegger nær deg!

På jakt etter en skikkelig rørlegger?
Her kan du søke blant Rørentreprenørene Norges over 670 medlemsbedrifter.
Finner du ikke ønsket bedrift, begrens søket til fylke eller firmanavn.  
Hvordan velge riktig rørlegger?